Rishi Sunak miniszterelnök azt tervezi, hogy visszavesz a brit kormány a net zero politikájából, amely közvetlen költséget ró a fogyasztókra, számol be a The Guardian. A konzervatívok ezzel a lépéssel próbálnak választóvonalat kialakítani a Munkáspárttal szemben a következő választások előtt. A The Guardian úgy tudja, hogy a lépéssel, amelyet várhatóan pénteken jelentenek be, többek az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének tilalmát és a gázkazánok fokozatos kivezetését is elhalasztják a konzervatívok. A BBC szerint Sunak azt tervezi, hogy a hálózaton kívüli olajkazánok betiltását 2026-ról 2035-re halasztja, és csak 80%-os kivonási célt tűz ki erre az időpontra.

A miniszterelnök várhatóan elveti a magánbérlakásokra vonatkozó új energiahatékonysági célkitűzésekre vonatkozó terveket, miután a miniszterek fontolóra vették, hogy bírságot szabnak ki azokra a bérbeadókra, akik nem korszerűsítik ingatlanjaikat az éghajlati célok elérése érdekében. Emellett várhatóan Sunak pénteken várhatóan azt is bejelenti, hogy nem lesznek új adók a repülés visszaszorítására, nem lesz kormányzati politika az emberek étrendjének megváltoztatására, és nem lesznek intézkedések a telekocsihasználat ösztönzésére, sőt, várhatóan ki fogja zárni a szerinte megterhelő újrahasznosítási rendszereket is.

Egyes források szerint Sunak terve, amely szerint „újra kell gondolni a net zero kibocsátást”, késleltetni fog néhány fő célkitűzést, de várhatóan nem fog lemondani arról az általános célról, hogy 2050-re elérje a net zero szén-dioxid-kibocsátást.

A The Guardian cikke szerint Sunak várhatóan azzal fog érvelni, hogy a lépés azért lehetséges, mert az Egyesült Királyság nemzetközi szinten is élen jár az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalások terén, pedig szakemberek szerint az Egyesült Királyság nem tart a kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez szükséges pályán.

A konzervatív jobboldal részéről rendkívüli nyomás nehezedik a miniszterelnökre, hogy késleltesse vagy akár hagyjon fel a költséges zöld politikával, miután a párt győzött az Uxbridge-i időközi választáson, amely részben a londoni alacsony kibocsátási rendszer kiterjesztése elleni tiltakozó szavazás volt.

A tervezett lépést Chris Skidmore tory képviselő, volt energiaügyi miniszter, aki a kormány által a közelmúltban a net zéróra vonatkozó felülvizsgálatot vezette, erőteljesen elítélte. Véleménye szerint a lépés Sunak miniszterelnökségének legnagyobb hibája lenne. Sam Hall, a konzervatív környezetvédelmi hálózat igazgatója szerint az éghajlatváltozás elleni fellépés lelassítása súlyos politikai, gazdasági és környezetvédelmi hiba lenne. Érvelése szerint a kibocsátáscsökkentés a Konzervatív Párt egyik legjelentősebb kormányzati sikere volt, és továbbra is a közvélemény legfőbb félelme.