A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák tovább folytatódnak. Nyugat-Európában a Ciarán vihar okozta özönvízszerű esőzések és rekord széllökések halálos áldozatainak ideiglenes száma tizenötre emelkedett.Legalább hat ember meghalt a súlyos áradásokban a közép-olaszországi Toszkánában és három Portugáliában, Toszkánában rendkívüli állapot van érvényben.

A Ciarán vihar egy erős jet-áramlat által hajtva követte a hét elején Milánót és a környező lombardiai területeket sújtó súlyos viharokat, amelyek széles körű károkat és a Comói-tó kiáradását okozták. A Ciarán vihar egy „bombaciklon” volt – magyarázták a tudósok -: olyan szokatlan viharok, amelyek robbanásszerű erősödése kivételesen erős szelekhez vezet. Szokatlan volt az is, hogy nagy területeken egyszerre okozott heves esőzéseket és erős szeleket.

https://twitter.com/accuweather/status/1720443403341586602

A Ciarán után újabb vihar érkezik Európa délnyugati partjaihoz. A Domingos vihar erős szelet, magas hullámokat és még több esőt hoz. A leginkább érintett országok Franciaország, Spanyolország és Portugália.