Az éghajlati katasztrófát elképzelő sci-fi filmekben a szereplők gyakran arra kényszerülnek, hogy elmeneküljenek a katasztrofális körülmények elől, és biztonságosabb helyre vonuljanak vissza. Emiatt van az a hit bennünk, hogy az ember valahogyan „elmenekülhet” az éghajlatváltozás elől. Mindezt a média is elősegíti, amikor éghajlat-migrációs spekulációkat kiegészítik a legjobbnak vélt lakóhelyekről szóló cikkekkel. Az „éghajlati migráció” nem reális a világ népességének nagy része számára, és az a feltételezés, hogy elmenekülhetünk az éghajlatváltozás elől, eleve hamis, mondják tudományos szakértők. 

„Ha kitelepítjük magunkat és a családunkat, hogy a világ egy másik részére költözzünk, az hatalmas mennyiségű pénzügyi forrást igényelhet – amihez a gazdagok hozzáférnek, a szegények viszont nem” – mondta Dr. Charlotte A. Kukowski, a Cambridge Social Decision-Making Lab posztdoktori munkatársa és Dr. Emma Garnett, a Fenntartható és Egészséges Élelmiszerek Csoport kutatója az amerikai Salon magazin által feltett kérdésre. Ráadásul tragikus módon azok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a klímaváltozás következményeinek, akik a legkevésbé felelősek az éghajlatváltozásért: nevezetesen a globális dél alacsony jövedelmű országaiban élő alacsony jövedelmű emberek.

Dr. Peter Kalmus, a NASA klímakutatója szerint, ahogy a tekintélyelvűség és a fasizmus világszerte erősödik, egyre kevésbé látják szívesen a szegényebb embereket más országok. 

A világ egyes részei tagadhatatlanul kevésbé vannak rövid távon veszélyeztetve, mint mások, ami „azt a képzetet kelti a szupergazdagok némelyikében, hogy elbújhatnak egy új-zélandi bunkerben, és nem kell együtt élniük a többiekkel, ami sajnos ez bizonyos mértékig igaz is.” 

De még azon emberek kis százaléka esetében is, akiknek van pénzük arra, hogy a világ bármely pontjára elutazzanak, a legtöbb tudós egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás elől való menekülés csupán illúzió. „Senki és sehol sem lesz biztonságban” – mondta a magazinnak Dr. Michael E. Mann, a Pennsylvaniai Egyetem föld- és környezettudományi professzora. „A kevesebb élelem, víz és hely a fokozott konfliktusok és instabilitás receptje, az egyre szélsőségesebb időjárási események pedig megszakítják az ellátási láncokat és az élelmiszer-elosztó rendszereket”. Peter Kalmus is hasonló véleményen van. Véleménye szerint az elmúlt évek többszörös katasztrófái megmutatták, hogy nincs biztonságos hely. Ennek oka, hogy a hőmérséklet egyszerűen túlságosan alapvető és megkerülhetetlen, ráadásul a Föld rendszerében minden mindennel összefügg, így a klímaváltozás mindenre kihat és mindent érint.