Norvégia engedélyezi a bányászati hulladékok lerakását a fjordjaiban, miután a kormány bírósági pert nyert a tervet megakadályozni próbáló környezetvédelmi szervezetekkel szemben. A környezetvédők szerint a lépés veszélyezteti a tengeri élővilágot és a biológiai sokféleséget.

A Nordic Mining magáncég 15 éves vita után zöld utat kapott arra, hogy 170 millió tonna bányászati hulladékot helyezzen el a Førde-fjord fenekén, ami a kritikusok szerint veszélyezteti a tengeri élővilágot és a biológiai sokféleséget.  A bíróság kötelezte a Föld Barátai Norvégiát és a Természet és Ifjúság szervezetet, a két környezetvédelmi szervezetet, amelyek az ügyet indították, mintegy 110 000 font perköltség megfizetésére. A szervezetek még mindig fellebbviteli bíróság elé vihetik az ügyet, de azt mondják, hogy jelenleg túlságosan szűkösek a forrásaik ahhoz, hogy folytassák a küzdelmet, bár külső támogatásban reménykednek. A felperesek szerint az ítélet sérti az EU vízügyi keretirányelvét, amelyet állításuk szerint ebben az esetben félreértelmeztek.

A norvég kormány szóvivője azt mondta: „Soha nem volt vita arról, hogy a bányászati hulladéknak környezeti következményei vannak, akár a szárazföldön, akár a vízben helyezik el. A szóban forgó esetben a felek egyetértettek abban, hogy a szárazföldi elhelyezés nem jobb környezetvédelmi megoldás, mint a tengeri elhelyezés. Jelenleg nincs alternatíva ilyen mennyiségű bányászati hulladék tárolására”.

A kritikusok azzal vádolták a kormányt, hogy figyelmen kívül hagyta saját tanácsadóit, a Norvég Tengerészeti Kutatóintézetet, mely szerint a tengeri hulladék elhelyezése veszélyeztetheti az egészséges, fenntartható ökoszisztémát a Førde-fjordban. A fjord fontos szaporodóhelye a tőkehalnak, valamint a négy folyóból érkező lazacok vándorlási útvonala, emellett jelentős kockázatot jelent a finom részecskék szélesebb tengerfelületre történő szétszóródása. 

A Nordic Mining a gránátot, egy különleges, csiszolóanyagként használt ásványt, valamint a rutilt, egy titán-dioxidból álló oxidásványt fog kitermelni, amelyet többek között festékekben, kozmetikumokban, orvosi implantátumokban és mesterséges ízületekben használnak. A vállalat évi 4 millió tonna hulladék ártalmatlanítására kapott engedélyt, de a Nordic Mining vezérigazgatója, Ivar S. Fossum elmondta, hogy a vállalat évi 1,2 millió tonna hulladék ártalmatlanítását tervezi. Az ártalmatlanításra kijelölt terület 4 négyzetkilométer, ami a fjord fenekének 4%-át teszi ki.

Korábban már azért is érték bírálatok Norvégiát, miután a parlament megszavazta a mélytengeri bányászat engedélyezését a tengerfenéken, annak ellenére, hogy a figyelmeztetések szerint ez pusztító hatással lehet a tengeri élővilágra.