Érdekes, de legalábbis meggondolandó javaslatot tesz a kertvárosi gyepek felváltására a The oxygenproject blog, mégpedig, hogy váltsuk fel a kerti gyepszőnyeget mohaszőnyegre. A kertvárosok kialakulása óta a gyepet státuszszimbólumként használják. Az elterjedésekor, a gondozott gyep az angol arisztokraták egyik módszere volt, hogy fitogtassák gazdagságukat társaik előtt, miközben értékes erőforrásokat pazaroltak az esztétikai célokra használt földekre.

A blog által” társadalmi sarlatánságnak” hívott játéka ma is folytatódik, és az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint a közüzemi vízkészletük egyharmadába kerül. Az USÁ-ban ez napi 9 milliárd gallon víznek felel meg, nem is beszélve a fűnyírók által elégetett 200 millió gallon benzinről, vagy elfogyasztott elektromos áramról. Képzeljünk el félmillió úszómedencét, amelyet naponta az általunk használt földterületre öntenek. Egy olyan világban, ahol a népességnövekedés és az aszályos időszakok egyre gyakoribbak, nem engedhetjük meg magunknak, hogy tovább pazaroljuk az egyik legértékesebb erőforrásunkat, csak azért, hogy lépést tartsunk mások zöld gyepével, ami úgyis mindig zöldebb lesz – állítja a blog. Van azonban mód arra, hogy olyan pázsitunk legyen, amely egyszerre könnyebben karbantartható és környezetbarát. A megoldás egy olyan fajban rejlik, amelyet a gyep szerelmesei ellenségnek tekintenek, de a bolygónkért folytatott harcban erőteljes szövetséges: a mohában.

A moha varázsa

A mohás gyepek a természet bársonyszőnyegei, és nagyon hasznosak a környező ökoszisztémára nézve. Egy kis mohagyep több szenet képes megkötni, mint 275 felnőtt fa .

Továbbá:

  • Rengeteg oxigént termelnek.
  • Jelentősen kevesebb vizet igényelnek.
  • Elnyelik a légszennyező anyagokat.
  • Megakadályozzák a talajeróziót és a vízelfolyást.

A moha nemcsak az éghajlatnak tesz jót, de még nyírni sem kell és soha nem nőnek néhány centiméternél nagyobbra. Mindössze egy kis nedvességre és némi árnyékra van szükségük.

Ezen túl:

  • Ritkán van szükségük gyomirtásra.
  • Nem igényelnek műtrágyát.
  • Gyarapodnak az alacsony tápanyagtartalmú talajban.
  • És a blog még azt is hozzáteszi, hogy vonzzák a tündéreket és más mitikus lényeket?

Az utolsó pontért mi nem vállalunk felelősséget, de a többi tudományosan alátámasztott. A moha lehet az ökoinnováció következő hulláma. Az olyan cégek, mint a Green City Solutions már most is mohapadokat készítenek a nagyvárosok szennyezésének ellensúlyozására. Míg ez a trend nyugaton csak most kezd felpörögni, Japánban már több száz éve létezik. Ebben az esetben a fű valóban zöldebb lehet a világ másik felén – és puhább.

Kapcsolódó cikk

De hová és hogyan növesszünk mohás pázsitot?

Keressünk árnyékot. A moha jobban nő az árnyékos területeken, és hajlamos a közvetlen napfény hatására elszáradni. Távolítsuk el a füvet és a gyomokat. Ha van olyan hely a kertben, ahol már moha nő a fű között, kezdjük ott. Savanyítsuk a talajt. A moha a savanyú talajban fejlődik, bár bármilyen pH-érték mellett képes növekedni. A savanyú talaj előnye, hogy gátolja a fű és a gyomok növekedését. Talajsavanyítókat a helyi kertészeti boltban találhatunk. A legjobb hely, ahol mohát találhatunk, az a saját udvarunk vagy egy helyi erdő. Csak gyűjtsük össze a foltokban növő növényeket, ültessük át őket, és viszonylag gyorsan elterjednek. Vásárolhatunk mohaindító készleteket is. Gyűjtsünk esővizet. A moha az esővízben érzi magát a legjobban, mivel a csapvízben lévő összes extra vegyi anyagot nem tudja kiszűrni. Legyen a kertünkben egy esővizes hordó, de legrosszabb esetben használhatunk csapvizet, ha szükséges. A mohának nincs szüksége annyi vízre, mint a fűnek, de állandó nedvesség kell neki. Szedjük össze leveleket. A levélfoltok gátolhatják a növekedést, de a mohaágyak érzékenyek a gereblyézésre is.

Összességében a moha sokkal kevesebb munkát igényel, mint a hagyományos gyep. Ráadásul segítik a környező ökoszisztémát és növelik a biológiai sokféleséget, míg a füves pázsitok csupán monokultúrás tömbök. A gyep  túlzottan sok erőforrást használ fel egy olyan korban, amikor a szárazság egyre gyakoribbá válik, a moha ellenben nagyon fontos szénszűrőként szolgál, amely képes megkötni a vizet, és még a légkör egyensúlyának helyreállításában is segítenek.

Kiemelt kép: Mohaszőnyeg – Foto: jplenio – Pixabay