Hosszú cikkben ad tanácsokat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azzal kapcsolatban, hogy hogyan óvhatjuk meg magunkat, a kultúrnövényeket és a természetes flórát. És a kérdés most fontosabb, mint elsőre tűnhet.

A növények egészségének elhanyagolása pusztító következményekkel járhat, nemcsak magukra a növényekre, hanem az emberekre és a környezetünkre nézve is. Az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység megváltoztatta az ökoszisztémákat, új réseket hozva létre, ahol a kártevők és betegségek jól fejlődhetnek. Ugyanakkor a mezőgazdasági termékek nemzetközi kereskedelmének értéke az elmúlt évtizedben csaknem megháromszorozódott, ami növeli a kártevők és betegségek kitörésének kockázatát. Mindez komoly károkat okozhat a mezőgazdaságnak – veszélyeztetve a megélhetést, és emberek millióit hagyva elegendő élelem nélkül. Most talán úgy tűnik, hogy ebben egyes embereknek, vagy akár nekünk nem lehet nagy szerepünk, de ez koránt sincsen így. Íme néhány tanács amit mindannyiunknak érdemes megfontolni:

Ne hozzuk magunkkal a növényeket külföldről

Csábító, hogy hazahozza azt az egzotikus virágot az utazásról, de a külföldi növények láthatatlan kártevőket és betegségeket hordozhatnak. Évente a globális élelmiszernövények akár 40 százaléka is elveszik a növényi kártevők és betegségek miatt. Az emberi egészséghez hasonlóan a megelőzés a legfontosabb. Ha más országokba utazik, illetve onnan érkezik, tartózkodjon attól, hogy növényeket és növényi termékeket (például friss gyümölcsöket, fűszernövényeket stb.) vigyen magával annak érdekében, hogy véletlenül se kerüljenek be idegen kártevők és betegségek az országába. Akkor is óvatosnak kell lennie, ha növényeket és növényi termékeket rendel online vagy postai úton, mert a csomagok könnyen megkerülhetik a rendszeres növény-egészségügyi ellenőrzéseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Ha ilyen vállalkozása van, akkor biztonságosan és a nemzetközi szabványoknak megfelelően kereskedjen

Számos ország gazdaságának fenntartása a növények és növényi termékek kereskedelmétől függ. Valójában a mezőgazdasági termékek éves kereskedelmi értéke most 1,7 billió USD! A kereskedelem azonban gyorsan elterjesztheti a növényi kártevőket és betegségeket, és súlyosan károsíthatja az őshonos növényeket és a biológiai sokféleséget. A kormányok képviselőinek és a politikai döntéshozóknak biztosítaniuk kell a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) szabványainak végrehajtását. A 184 szerződő fél által aláírt IPPC egy olyan globális szerződés, amely nemzetközi keretet biztosít a növényi erőforrások kártevőkkel és betegségekkel szembeni védelmére és a biztonságos kereskedelem előmozdítására valamennyi ország között.

A szállítás és a kereskedelem területén bárki gyakorolhatja a biztonságos árucserét is. Gondoskodjon arról, hogy vállalkozása érvényesítse a hatályos növény-egészségügyi jogszabályokat, és a növények és növényi termékek behozatala vagy kivitele során fontolja meg az olyan innovatív technológiák alkalmazását, mint az elektronikus növény-egészségügyi bizonyítvány (ePhyto). Győződjön meg arról, hogy ügyfelei tisztában vannak a növények és növényi termékek határokon át történő szállításával kapcsolatos kockázatokkal, és tisztában vannak a legjobb gyakorlatokkal.

A fenntarthatóbb kártevő- és betegségvédelmi megoldások előmozdítása és elfogadása

A növényi kártevők és betegségek a biológiai sokféleség csökkenésének és a növények rossz egészségi állapotának egyik fő oka. Ezek felelősek 220 milliárd USD termésérték-veszteségért. A kártevők és betegségek ellen azonban környezetbarát módon kell fellépnünk, és minimalizálni kell a veszélyes növényvédő szerek használatát. A növényvédő szerek elpusztíthatják a beporzókat és a hasznos rovarokat, amelyek a kártevők természetes ellenségei és az egészséges környezet szempontjából létfontosságúak. Ez nemcsak a gazdálkodók, hanem a politikai döntéshozók számára is fontos információ, akiknek ösztönözniük kellene a fenntartható alternatívák használatát, ahol csak lehetséges.

A fenntarthatóbb megoldások az integrált kártevő-szabályozás középpontjában állnak, amely egy ökoszisztéma-alapú megközelítés, amely a hosszú távú megelőzésre összpontosít olyan technikák kombinációjával, mint a biológiai védekezés, a biopeszticidek, a vetésközi növénytermesztés, a fizikai akadályok, például a fák takarása, a rovarhálók és a jó levegőáramlás, valamint a kártevőknek vagy betegségeknek ellenálló vetőmagfajták használata.

A polgárok támogathatják a növényegészségügyet azáltal, hogy olyan gazdaságokból származó termékeket vásárolnak, amelyek ökológiai megközelítéseket alkalmaznak a kártevők elleni védekezésre, beleértve a biológiai műtrágyákat és biopeszticideket.

Használjon kártevő- és betegségmentes vetőmagokat és palántákat.

A növények egészségének megőrzésének fenntartható és környezetbarát módja a kártevő- és betegségmentes vetőmagokat és palánták használata, valamint a növények szaporítás előtti ellenőrzése a kártevők és betegségek szempontjából. A gazdálkodóknak lehetőség szerint kerülniük kell a monokultúrás rendszereket, és fenntarthatóbb rendszereket, például vetésforgó-módszereket kell alkalmazniuk, amelyek kedveznek a biológiai sokféleségnek, és elnyomják a kártevők és kórokozók felhalmozódását.

+1 2020 a növényegészségügy nemzetközi éve

A következő hónapok fontos lehetőséget kínálnak arra, hogy világszerte felhívjuk a figyelmet arra, hogy a növényegészségügy védelme hogyan segíthet az éhezés felszámolásában, a szegénység csökkentésében, a környezet védelmében, és mindenkit konkrét cselekvésre ösztönözhet.

Növényeink egészségének megőrzése létfontosságú nemcsak a 2. fenntartható fejlődési cél – az éhezés megszüntetése -, hanem az összes többi fenntartható fejlődési cél eléréséhez is. Legyen ez az év az az év, amikor Ön is cselekszik és részt vesz.