Az brit Éghajlatváltozási Bizottság (CCC) új jelentésében arra figyelmeztet, hogy Anglia nincs felkészülve a globális felmelegedés hatásaira. A kormány ugyanis eddig még nem teljesítette egyetlen éghajlatvédelmi célját sem, és annak érdekében, hogy megelőzzék a halálos eseményeket, „lépésváltásra” van szükség. A CCC felülvizsgálta a kormány adaptációs terveit a globális felmelegedés hatásainak kezelésére. A bizottság egy független szakértői csoport, amelyet azért hoztak létre, hogy tanácsot adjon a kormánynak az éghajlati válsággal kapcsolatban. Julia Elizabeth King, a CCC klímaadaptációval foglalkozó albizottságának elnöke szerint a kormány nem veszi elég komolyan a kérdést.

Anglia a közelmúltban több szélsőséges időjárási jelenséggel szembesült, amelyeket valószínűleg az éghajlatváltozás is súlyosbított. A tavalyi év volt például az eddigi legmelegebb az Egyesült Királyságban, a hőmérséklet először lépte át a 40 Celsius-fokot, és több mint 25 000 erdőtűz ütött ki az ország területén. A szélsőséges hőség mellett Dél- és Délkelet-Anglia egyes részein tartósan kevés csapadék hullott, ami hatással volt a terméshozamokra. A gazdákat ez különösen súlyosan érintette, és sokan kénytelenek voltak a burgonya, hagyma, paszternák és sárgarépa hozamra vonatkozó terveiket évközben, mintegy ötödével csökkenteni.

A szélsőséges hőség hatásainak kezelése érdekében volt olyan gazda, aki már megnövelte a víztározókat a gazdaságokban, és az erdőtüzek megelőzése érdekében megváltoztatta a betakarítási időszakot is. A kormánytól azonban több pénzre van szükségük az éghajlatvédelmi terveik megvalósításához, különösen, ha azok új infrastrukturális projekteket, például víztározókat foglalnak magukban. Fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságban elfogyasztott élelmiszerek közel fele importból származik, ami az ország élelmiszerellátását kiszolgáltatottá teszi a globális időjárás változásának. A bizottság azt ajánlja, hogy a kormány emiatt írja elő minden nagy élelmiszeripari vállalat számára, hogy értékelje újra az ellátási láncukat érintő éghajlati kockázatokat.

A CCC 12 másik területen – az épületektől kezdve a közlekedésen át a természetvédelemig – vizsgálta meg a kormány terveit. Megállapították, hogy a 45 szakpolitikai terület közül mindössze öt rendelkezik teljesen hiteles és értékelhetőnek mondható éghajlat-változási tervvel, és egyik sem tett előrelépést az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség javítása érdekében. Anglia internetes hálózatait, amelyek döntő jelentőségűek az ország szempontjából, a bizottság szánalmasan felkészületlenek jellemezte az éghajlatváltozással szemben. Anglia több száz adatközpontból és kiterjedt kábel- és csomóponthálózatból álló internethálózatai az Egyesült Királyság szolgáltatásalapú gazdaságának alapját képezik.

Ezt az infrastruktúrát már most is veszélyeztetik a szélsőséges időjárási viszonyok, többek között a hőség és a viharok idején fellépő erős szél. A bizottság megállapította, hogy „sem az iparág, sem a kormányzat részéről nincs látható terv a hosszú távú kockázatok kezelésére”. Matt Evans, a techUK, az Egyesült Királyság technológiai szakmai szövetségének piacért felelős igazgatója szerint a jelentés rámutatott, hogy jobb együttműködésre van szükség az ipar és a kormányzat között. De szerinte a jelentés „nem ragadja meg teljes mértékben a csúcstechnológiai iparágak által alkalmazott rugalmassági stratégiákat”. A bizottság viszont dicsérte a helyi önkormányzatokat az éghajlatváltozásra való innovatív felkészülését.