Egy hawaii bíró úgy döntött, hogy az állam közlekedési minisztériumának szembe kell néznie a 14 fiatal nevében benyújtott keresettel, akik szerint a hivatal megsérti az állam alkotmányát azzal, hogy nem csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Jeffrey Crabtree honolului bíró elutasította a minisztérium beadványát a kereset elutasítására, lehetővé téve a felperesek számára, hogy folytassák a pert, amely szerint a hawaii közlekedési minisztérium kibújik a környezetvédelemmel kapcsolatos kötelezettsége alól. Ezt szerintük többek között azzal valósítja meg, hogy olyan autópálya-projekteket támogat és finanszíroz, amely több üzemanyag-fogyasztáshoz és nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázok kibocsátásához vezet.

A kilenc és 18 év közötti felperesek által tavaly júniusban benyújtott kereset azt állítja, hogy a minisztérium megsérti az állam alkotmányának egy olyan rendelkezését, amely garantálja a tiszta és egészséges környezethez való jogot. Azzal érvelnek, hogy az olyan infrastruktúrába történő beruházások, mint az autópályák, ellentétesek az állam azon céljaival, hogy 2045-re nullára csökkentsék a károsanyagkibocsátást.

Az állam szerint viszont a felpereseknek nincs kézzelfogható, elfogadható sérelmük, amelyre ügyüket alapozhatnák, mivel állításuk szerint az éghajlatváltozás hatásai „már be vannak építve” ezekbe a projektekbe és vállalásokba. Jeffery Crabtree bíró azonban elutasította ezt az érvelést, mondván, hogy a közlekedéshez köthető kibocsátások már most is növekszenek, és a jelenlegi ütemben ez így is fog folytatódni. „Más szóval, az állítólagos károk nem hipotetikusak és nem csak a jövőben jelentkeznek” – mondta.

Ez az ítélet azt jelenti, hogy az ügy szeptemberben bírósági tárgyalásra kerül, és ezzel az Egyesült Államok történetében ez csak a második, fiatalok által vezetett klímaügy lesz. Az Earthjustice-szal együtt a felpereseket képviselő Our Children’s Trust szerint az ítélet egyértelművé teszi, hogy az állam kormányát felelősségre fogják vonni, és ezzel arra kényszerítik, hogy teljesítse saját kötelezettségvállalásait az éghajlati válság kezelésére.

Lauren Chun, Hawaii főállamügyész-helyettese csütörtökön azt mondta, hogy az állam „kiáll az éghajlatváltozás kezelésében vezető szerepet játszó országos szinten elért eredményei mellett”, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy teljesítse az éghajlatvédelmi célokat. Chun egyben szintén tagja annak a jogi csoportnak, amely Hawaiit és a közlekedési minisztériumot képviseli az ügyben. (Reuters)

Kiemelt kép: Közlekedési út, Waianae, Hawaii – fotó: Jess Loiterton