A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra figyelmeztet, hogy a madarak költési időszaka előtt, az év első három hónapjában elengedhetetlen számos, természetvédelmi szempontból kritikus munka elvégzése, ami fontos ahhoz, hogy ne zavarjuk meg szárnyas társaink szaporodását.

1. Épületfelújítások és Fecskefészkek: Engedélyeztetés és Megfelelő Ütemezés

Az MME szerint a leggyakoribb problémát az épületfelújítások során keletkező, a védett fecskék és denevérek fészkeit érintő munkálatok jelentik. Gyakran rombolják le a fészkeket felelőtlenül és törvényellenesen, a munkálatok megkezdésével. „A tulajdonosok és kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a munkálatok természetvédelmi hatósági engedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el” – hangsúlyozza az Egyesület. Hozzáteszik, hogy még engedélyek birtokában is, a munkálatokat követően az eltávolított fészkek pótlása műfészkekkel szükséges.

2. Fehérgólya-fészkek Biztonságossá Tétele

A fehérgólyák fészkei is komoly figyelmet igényelnek. A téli viharokban sérült vagy áramütésveszélyes fészkek magasító kosárra emeléséhez, de egyáltalán a fészkek bárminemű bolygatásához a költési időszakon kívül, március 31-ig lehet engedélyt kérni. A munkálatok elmulasztása súlyos következményekkel járhat a védett állatok számára.

3. Fák és Bokrok Kivágása: A Költési Időszak Elkerülése

A fák és bokrok kivágása, amely gyakran bel- és árvízkár megelőzését szolgálja, szintén a madarak költési időszakán kívülre eső tevékenység kell, hogy legyen. A MME felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a munkálatok jól tervezhetőek és ütemezhetőek az őszi-téli időszakra.

Az MME felhívásának célja a lakosság, az önkormányzati és állami szervek tudatosságának növelése, annak érdekében, hogy megelőzzük a természetvédelmi és állatvédelmi problémákat. A madarak költési időszakának megzavarása nemcsak a biológiai sokféleségre van negatív hatással, hanem a törvénybe is ütközik. A költési időszak előtti időszakban történő cselekvés kulcsfontosságú a természet védelmében.