Ausztráliában hétvégén váratlan és brutális időjárás váltogatta egymást. A nyugati parton a hőmérséklet elérte a 48,3 Celsius-fokot, míg az Északi Területet szokatlanul erős esőzések sújtották.

Hőség és Eső: A Természet Kettős Arca

A Pilbara régióban a hőmérséklet szombat délután 47,9 Celsius-fokra emelkedett, Paraburdoo városában, majd vasárnap az Onslow repülőtéren a nyugati parton 48,3 Celsius-fokot mértek. Onslow korábban már megdöntötte az ausztrál hőmérsékleti rekordot 50,7 Celsius-fokkal 2022 januárjában. Jelenleg is fenyeget a rekord megdőlése, mivel a hőhullám várhatóan tovább folytatódik, a hőmérséklet elérheti a 50-51 Celsius-fokot is. Ugyanakkor az Északi Területen heves esőzések tomboltak. Január 13-a óta naponta több mint 100mm eső esett az államban, Port Keatsben pedig 334,8mm esőt regisztráltak január 15-én.

Árvíz és Ellátási Zavarok

Az esőzések miatt árvizek keletkeztek, elzárva az utakat és vasutakat. Ez ellátási problémákat okozott a távolabbi területeken, ahol korlátozásokat vezettek be egyes termékekre. Kalkarinji városa súlyos katasztrófával néz szembe az áradások miatt: az elektromos, víz és mobiltelefon szolgáltatás megszakadt, a helyi benszülött kulturális központ műtárgyait és alkotásait biztonságos helyre kellett szállítani.

Jövőbeli Kilátások

A következő héten várhatóan, kissé változni fog a helyzet. Az alacsony légnyomású rendszer várhatóan nyugatra vándorol, átszelve az északi területet és érintve a hőséggel küzdő területeket. Bár a hőmérséklet csökkenése és a bozóttüzek kockázatának mérséklése üdvözítő lesz, az esőzések várhatóan tovább fognak tartani. A rendszer naponta legalább 100mm esőt hagy maga után egészen péntekig, helyenként akár 300-400mm esővel.

Sajnos a fenti probléma már egyáltalán nemegyedi. A tavalyi, 2023-as év világszerte számos rendkívül meleg időszakot és hőhullámot hozott, amelyek szélsőséges hőmérsékleti értékekkel jártak együtt.

  1. Phoenix, Arizona, USA: Phoenix a legmagasabb valaha mért minimum hőmérsékletét regisztrálta, amely elérte a 36,1 °C-ot 2023. július 19-én. Továbbá, a város megdöntötte a korábbi rekordot a legtöbb egymást követő napi maximummal, mivel a hőmérséklet meghaladta a 43,3 °C-ot, egy 31 napig tartó időszakban​​.
  2. Közép- és Nyugat-Európa: Európában több országban is rekordmagas hőmérsékleteket mértek. Olaszországban, például, a hőmérséklet elérte a 40 °C-ot Rómában, és még magasabbra, 43 °C-ra emelkedett a következő napon, ami túlszárnyalta az 2007 augusztusában mért 40,5 °C-os rekordot. Továbbá, Szicília és Szardínia szigetein 48 °C-os hőmérsékleteket is regisztráltak​​.
  3. Chicago, Illinois, USA: Chicagóban 2023. augusztus 23-án és 24-én szélsőséges hőhullámokat tapasztaltak. Az O’Hare Nemzetközi Repülőtéren a hőmérséklet elérte a 38 °C-ot, a hőindex pedig 49 °C-ra emelkedett, ami új rekordot jelentett​​.

Ezek az adatok jól mutatják, hogy már a 2023-as év is számos rekordot döntött meg világszerte a hőmérsékletek terén, amelyek jelentős kihívásokat jelentettek az emberek, az ökoszisztémák és az infrastruktúra számára.