Egyes fafajok levelei túlságosan felmelegedhetnek ahhoz, hogy képesek legyenek fotoszintézist végezni, figyelmeztetnek a kutatók. A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a trópusi erdők annyira felmelegedhetnek, hogy egyes levélfajták már nem lesznek képesek a fotoszintézisre. A trópusi fák átlagosan 46,7 Celsius-fokos hőmérsékleten kezdik el elveszíteni fotoszintetizáló képességüket, ami hamarabb bekövetkezhet, mint azt korábban várták a tudósok.

A kutatók a Nasa Nemzetközi Űrállomás hőképalkotó műszereinek nagy felbontású adatai és a világ trópusi erdeiben végzett földi kísérletek kombinációját felhasználva megállapították, hogy a levelek egy kis hányada, körülbelül 0,01%-a már a határértéket meghaladó hőmérsékletnek van kitéve. A modellek azt jósolják, hogy amint elérjük a 3,9 C-os globális hőmérséklet-emelkedést, ezekben az erdőkben tömeges levélkárosodás következhet be.

Ami a globális hatást illeti, katasztrofális lenne. Csökkenne az erdő szénfelvételi képessége, valószínűleg tömeges fapusztulás, és akár az erdőből szavannává válás lehet a következménye. A globális CO2-csere legalább 50%-a az erdők lombkoronáján keresztül zajlik, ezért az erdők az éghajlat kulcsfontosságú szabályozói. Éppen ezért a magas kibocsátású forgatókönyvek elkerülése létfontosságú globálisan, mivel a modellek szerint alacsony kibocsátású forgatókönyvek esetén szinte minden trópusi erdőfa levele elkerülheti a túlmelegedés miatti pusztulást, így a fák életben maradhatnak. Mindez azért is fontos, mert a kutatók szerint a kár még nem visszafordíthatatlan. Ehhez viszont azonnali és látványos lépések szükségesek.