A biológiai sokféleség világnapja, amelyet minden évben május 22-én ünnepelünk, emlékeztet arra, hogy a biológiai sokféleség milyen kritikus szerepet játszik a bolygónkon élő élet fenntartásában. Ennek apropóján tíz olyan egyszerű lépést mutatunk be, amelyekkel hozzájárulhat a biológiai sokféleség megőrzéséhez, kezdve a helyi veszélyeztetett fajok megismerésétől a vadon élő állatokkal foglalkozó szervezetek támogatásáig és a tudatosság terjesztéséig.

1. Fedezük fel a helyi veszélyeztetett fajokat:

Szánjunk időt arra, hogy megismerkedjünk a környék növény- és állatvilágával, különös tekintettel a veszélyeztetett fajokra. A helyi vadvédelmi menedékházak, természetvédelmi központok felkeresésével vagy a helyi természetvédelmi csoportokhoz való csatlakozással megismerkedhetünk a régióban egyedülálló, veszélyeztetett fajokkal. A helyi veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos ismeretek bővítése az első lépés a hatékony természetvédelem felé.

2. Kerüljük a veszélyeztetett fajokat veszélyeztető termékeket:

Hagyjuk el a veszélyeztetett növényekből vagy állatokból származó termékek vásárlását. Az e termékek iránti nagy kereslet hozzájárul az orvvadászathoz és a kereskedelemhez, ami tovább veszélyezteti a fajokat. Hogy egy evidens példát említsünk, ilyen termékek például az elefántcsont, amely az elefántok orvvadászatát generálja, valamint a veszélyeztetett keményfából, például brazil rózsafából készült termékek. Ezen túlmenően ügyeljünk a szabályozatlan pálmaolaj-termelésnek a biológiai sokféleségre gyakorolt káros hatásaira is.

3. Korlátozzuk a gyomirtó és rovarirtó szerek használatát:

A gyomirtószerek és növényvédő szerek használata károsítja a vadon élő állatvilágot, és tartósan károsíthatja a környezetet. Gondoljuk meg a biokertészeti módszerek bevezetését vagy olyan környezetbarát alternatívák használatát, mint a neemolaj, az ecet vagy a diatómaföld. Azzal, hogy csökkentjük a káros vegyszerektől való függőséget, hozzájárulunk az egészségesebb ökoszisztémához és védjük a tápláléklánc kényes egyensúlyát.

4. Takarékoskodjunk a vízzel(!!!):

Fel kell ismernünk a tiszta víz jelentőségét mind az emberek, mind az élővilág számára. Vezessünk be olyan víztakarékossági gyakorlatokat, mint például alacsony vízhozamú zuhanyrózsák beszerelése, a vízszivárgások azonnali kijavítása, és szárazságtűrő növények telepítése a kertbe a nagy vízigényű kultúrnövények helyett. Ezek az intézkedések nemcsak a vízfogyasztás csökkentését segítik elő, hanem számtalan veszélyeztetett fajon is segít, amelynek túlélése az elegendő vízkészlethez való hozzáféréstől függ. Minél kevesebb vizet használunk el és juttatunk a csatornába, vagy locsolunk szét a kertben, töltünk a medencénkbe, annál több marad a természetben aszállyal küzdő növényeknek.

5. Válasszunk felelősen termékeket:

Az erdőirtás elleni küzdelem jegyében hozzunk tájékozott döntéseket, amikor erdei erőforrásokból származó termékeket vásárolunk. Azzal, hogy kerüljük az erdei fából készült termékeket, védjük a veszélyeztetett fákat és az erdőben élő fajok élőhelyeit. Keressünk olyan tanúsítványokkal ellátott termékeket, amelyek ezt bizonyítják. Ilyen, itthon még nem elterjedt védjegy például a Forest Stewardship Council (FSC) tanúsítvány, amely garantálja a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatot. A fenntartható gyakorlatok támogatása olyan fajok javát szolgálja, mint az orángután vagy a foltos bagoly, amelyek élőhelyét közvetlenül érinti az erdőirtás.

6. Vezessünk óvatosan, például erdők közelében:

Vigyázzon, amikor erdős, lápos, bozótos területek közelében közlekedünk, hogy elkerüljük az utakat esetleg keresztező állatokat. A járművek ütközése jelentős veszélyt jelent az olyan veszélyeztetett fajokra, mint a sün, a nyúl, az őz, a szarvas, és ha egy hatszáz kilós állattal ütközünk, akkor az olyan fajra is, mint az ember. Óvatos vezetéssel és a sebességkorlátozások betartásával hozzájárulhatunk az Ő és a saját védelmü(n)khöz, és csökkenthetjük a halálos balesetek kockázatát.

7. Nézzünk a választott tisztviselők körmére:

Figyeljünk oda arra, hogy a választott tisztségviselőink mit tesznek a természet védelme, a biodiverzitás katasztrófa elkerülése és a fenntarthatóság elérése szempontjából, érdeklődjünk a veszélyeztetett fajok megőrzésére és védelmére tett erőfeszítéseikről. Fontos hangsúlyoznunk a velük folytatott kommunikációnk során a természetvédelem fontosságát. Bátran vegyünk részt olyan tevékenységekben, mint például célzott ügyekhez kapcsolódó levelek írása, városházi gyűléseken való részvétel vagy petíciók aláírása, hogy demonstráljuk elkötelezettségünket az olyan fajok védelme iránt, mint a (svájci) szürke farkas vagy épp a mezei veréb. A választott tisztségviselők felelősségre vonása biztosítja, hogy a biológiai sokféleség továbbra is prioritásként szerepeljen a politikai napirenden.

8. Támogassuk a vadon élő állatokkal, biológiai sokféleséggel és fenntarhatósággal foglalkozó szervezeteket és médiumokat:

Ha tehetjük, adományozzunk neves vadvédelmi szervezeteknek, hogy támogassuk létfontosságú munkájukat a természetvédelemmel kapcsolatban. Az mi támogatásunk közvetlenül hozzájárul az olyan fajok megőrzéséhez, mint a fekete orrszarvú vagy az amuri leopárd, amelyek mindketten a kihalás szélén állnak. Adományunkkal aktívan részt vehetünk jövőjük megőrzésében.

9. Látogassunk el a Vadasparkok és menedékhelyek weboldalára:

Növelheti környezettel kapcsolatos tudatosságunkat, és támogathatjuk a veszélyeztetett fajok élőhelyeinek fenntartását a nemzeti vadasparkok és menedékhelyek meglátogatásával. Ezek a látogatások nemcsak a természetvédelem fontosságának mélyebb megértését segítik elő, hanem hozzájárulnak az olyan fajok élőhelyeinek megőrzését célzó helyi erőfeszítésekhez is, mint a vörös kakasfejű harkály az Egyesült Államokban vagy a hegyi gorilla Afrikában. Az mi látogatásunk, támogatói oldalról – akár kattintásszámban is – segít fenntartani ezeket a védett területeket, és biztosítja ezeknek a figyelemre méltó élőlényeknek a túlélését.

10. Terjesszük az igét:

Mi is tájékoztathatjuk a családunkat, barátainkat a közösségi médiában minket követőket a fajok megőrzésének fontosságáról. Osszuk meg a sikeres természetvédelmi erőfeszítésekről szóló történeteket, például a kopaszsas populáció visszaállításáról vagy az arab oryx visszatelepítéséről. A tudatosság hangsúlyozásával és megosztásával kollektív cselekvésre ösztönözhetünk, és több embert arra bátoríthatunk, hogy részt vegyen a biológiai sokféleség megőrzésében. Ne feledjük, minél több embert vonunk be, annál nagyobb a hatás.

Kiemelt kép: Mert Guller – Unsplash