Mivel a világ továbbra is küzd az éghajlatváltozás pusztító hatásaival, egyre nagyobb hangsúlyt kap az új technológiák szükségessége, amelyek segítenek csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és eltávolítani az üvegházhatású gázt a légkörből. John Kerry, az Egyesült Államok elnökének éghajlatvédelmi különmegbízottja azonban egy nemrégiben adott interjúban óva intett attól, hogy kizárólag a technológiára hagyatkozzunk a probléma kezelésében, sőt ezt a hitet „veszélyesnek” és „riadalomra” okot adónak nevezte.

Kerry arra figyelmeztetett, hogy az új technológiák nem biztos, hogy megakadályozzák, hogy a világ átlépje a „fordulópontokat”, vagyis azokat a kulcsfontosságú hőmérsékleti küszöbértékeket, amelyek átlépése megállíthatatlan fizikai hatások kaszkádját indíthatja el. Kerry szerint egyes tudósok szerint lehetséges, hogy a globális hőmérséklet túllépi a döntéshozók által megcélzott, az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos határértéket, és több olyan fordulóponton is túl vagyunk, amelyekre már jó ideje figyelmeztetnek.

Hangsúlyozta, hogy e fordulópontok elérésének megakadályozása érdekében a kormányoknak gyorsabb ütemben kell bevezetniük a meglévő megújuló energiaforrásokat, például a szél- és napenergiát, valamint a kapcsolódó technológiákat, például az elektromos járműveket. Úgy érvelt, hogy ezek a technológiák már most is rendelkezésre állnak és alkalmasak a széles körű bevezetésre, és megakadályozhatják, hogy a világ elérje a légkörben a szén-dioxid olyan magas szintjét, amely a hőmérséklet 1,5 Celsius-fokos küszöbértékének átlépéséhez vezetne.

„A kihívás, amellyel jelenleg szembe kell néznünk, részben abból áll, hogy azok az országok, amelyek rendelkeznek a számukra elérhető technológiákkal, nem feltétlenül alkalmazzák azokat olyan ütemben, ahogyan kellene” – mondta Kerry. „Fatih Birol (a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója – a szerk.) már jó ideje világossá tette, hogy a 2030-ra kitűzött 45%-os csökkentési cél eléréséhez (az üvegházhatású gázok kibocsátásának) globális szintű csökkentéséhez mindössze annyi szükséges, hogy a megújuló energiaforrásokat a technológia jelenlegi állása szerint alkalmazzuk, és ez nem történik meg.” – mondta Kerry.

Kerry példaként említette az inflációcsökkentési törvényt, az Egyesült Államok által a megújuló energiába és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba való beruházásra irányuló 369 milliárd dolláros (127 ezer milliárd forint) erőfeszítést, mint olyan politikai szándékot, amely segíthet a megújuló energiát hasznosító technológiák elterjedésének előmozdításában. A törvény azonban ellenállásba ütközött az uniós kormányok részéről, akik a jogszabály egyes aspektusait – például a környezetbarát vállalatoknak az Egyesült Államokban való letelepedéshez nyújtott adókedvezményeket – protekcionistának és potenciális versenyfenyegetésnek tekintik.

A megújuló energiaforrások ösztönzése ellenére az Egyesült Államokat az éghajlatvédelmi aktivisták is bírálták, amiért továbbra is fosszilis tüzelőanyagokba fektetnek be. Az elmúlt hetekben Joe Biden elnök jóváhagyta, hogy a Mexikói-öbölben mintegy 73 millió hektárnyi területen olaj- és gázkutakat fúrjanak, és jóváhagyta a Willow-projektet is, egy alaszkai olajprojektet, amely várhatóan 600 millió hordó olajat termel majd ki a teljes élettartama alatt. Az Egyesült Államok Biden felügyelete alatt a palagázkitermelést és az Európába irányuló exportot is bővíteni kívánja.

Kerry azzal védte ezeket az intézkedéseket, hogy az ukrajnai háború miatt átmenetileg több fosszilis tüzelőanyagra van szükség, és azt mondta, hogy az olaj- és gázkitermelés bizonyos mértékű bővítése az éghajlati korlátok között lehetséges, különösen, ha a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás, vagy a fosszilis tüzelőanyagok hatásának más módon történő csökkentése megvalósítható. „A gázfelhasználás automatikusan 30-50%-os csökkenést jelent az olajjal és a szénnel szemben. Nem tiszta, hanem tisztább” – mondta. „Most tehát az a kérdés, hogy a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás olyan léptékben alkalmazható-e, amely lehetővé teszi a céljaink elérését.”

Miközben az új technológiáknak döntő szerepük van a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében, Kerry figyelmeztetése rávilágít a meglévő megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák gyorsabb ütemű bevezetésének fontosságára. Miközben a világ versenyt fut a globális felmelegedés katasztrofális mértékének megakadályozásáért, elengedhetetlen, hogy a kormányok és a vállalkozások egyaránt megtegyék a szükséges lépéseket az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőre való áttéréshez. (The Guardian)

Kiemelt Kép: John Kerry – fotó: Ralph Alswang