Az erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szervezet idén januárban már egyszer, a lakosság segítségével elvégezte a telelő erdei fülesbaglyok felmérését. A szervezet az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést, amibe most bárki bekapcsolódhat, a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésével.

Az erdei fülesbagoly egy éjszakai életmódot folytató madár, melynek költőhelye jellemzően rejtett. Azonban a felmérés egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, mivel a madarakat nem is kell látni! A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva, és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg egészen júniusig. Eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük.

Az erdei fülesbagoly fióka hangja

Ha hallottuk vagy láttuk a fiókákat, esetleg az etető szülőket, akkor a felhívás honlapoldaláról letölthető elektronikus űrlap segítségével tudunk adatainkkal hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához. A felmérés tehát nem csak egyszerű, de fontos is, hiszen az eredmények segíthetnek a faj megőrzésében, a populációk védelmében és a területek fenntartható használatában. Az erdei fülesbaglyok fontos szerepet játszanak az erdők ökoszisztémájában, mint ragadozó madarak, amelyek a kártevő állomány szabályozásában is segítenek.

Az MME felhívása tehát egy remek lehetőség a lakosság számára, hogy aktívan részt vegyenek a természetvédelemben, miközben egy érdekes és könnyen elvégezhető tevékenységgel töltik szabadidejüket. A felméréshez bárki csatlakozhat, és a részvétel nem igényel különösebb előképzettséget sem.

Kiemelt kép: Erdei Fülesbagoly – fotó: Seth Topham