Ma tartják a World Wildlife Day-t, vagyis a vadon élő állatok, növények és gombák világnapját. Az esemény, minden év március 3-án van. Ennek a napnak a célja, hogy felhívja a figyelmet a világ vadon élő állat- és növényfajainak fontosságára és azok védelmére.

A World Wildlife Day gyökerei tulajdonképpen az ENSZ 1973-as Közgyűléséig nyúlnak vissza, amikor elfogadták a Világ Vadon élő Állat- és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelméről szóló egyezményt (CITES). Erre a szerződésre hivatkozva, jóval később ugyan, de az ENSZ Közgyűlése 2013-ban február 20-át a Világ Vadon élő Állat- és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelmének Napjává, és ezzel egy időben március 3-át World Wildlife Day-nek nyilvánította. Ez azt is jelenti, hogy ez az év különleges a világnap szempontjából, ugyanis most lett 50 éves a szerződés, ami nyomán az ENSZ 2013-ban létrehozta ezt a világnapot.

Az eseményt először 2014-ben tartották meg, azóta pedig minden évben megünneplik. Az eseményen számos ország és szervezet vesz részt és különböző programokat, előadásokat, konferenciákat és kampányokat szerveznek az élővilág védelmére és megőrzésére irányuló kezdeményezések támogatása érdekében.

A biodiverzitás, az élővilág sokfélesége alapvető fontosságú az emberi élet szempontjából. Az élővilág biztosítja az élelmiszerek, az ivóvíz és a levegő minőségét, és hozzájárul az ökoszisztémák fenntartásához és a talaj termékenységéhez is.

Azonban az emberi tevékenységek, mint például az erdőirtás, az élőhelyek átalakítása és az illegális állatkereskedelem súlyosan veszélyeztetik a világ vadon élő állat- és növényfajait. A World Wildlife Day arra ösztönöz bennünket, hogy gondoskodjunk a természeti kincseink védelméről, megfelelően kezeljük és tiszteletben tartsuk a környezetünket és az abban élő élőlényeket.

A világ vadvédelmi napja emlékeztet minket arra, hogy az élővilággal való bánásmódunknak következményei vannak, és minden egyes embernek szerepe van az élővilág megóvásában. Ezért fontos, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet és összefogjunk a vadon élő állatok és növények védelméért.

Magyarországon már 908 fokozottan védett és védett növény, 1403 fokozottan védett és védett állat, köztük 6 Fészeképítő hangyafaj védett fészke (bolyok) és 75 védett gomba és zuzmó tartozik oltalom alá.

Kiemelt kép: Mezei nyúl, Sven Ziegler – Pixabay