Az Exxon Mobil hétfőn egy szövetségi bírónak tett nyilatkozatában megerősítette, hogy az általa két részvényes aktivista ellen indított pernek folytatódnia kell, még akkor is, ha a csoportok visszavontak egy a klímaváltozással kapcsolatos részvényesi határozati javaslatot. Ezt a lépés azért tehette a cég, mert az Egyesült Államok legnagyobb energiavállalata igyekszik fenntartani a pert annak ellenére, hogy a bíróság kétségbe vonta a folytatás szükségességét.

Az Exxon a nyilatkozatát egy pénteken kiadott bírói utasításra adta, amelyben Mark Pittman szövetségi bíró arra kérte az Exxont, hogy hétfőig nyújtson be egy státuszfrissítést arra vonatkozóan, hogy milyen igények vagy kérdések maradnak még a bíróság előtt.

„Jelen állás szerint a bíróság számára nem egyértelmű, hogy mi indokolja az ügy további tárgyalását, mivel az Exxon által kért egyetlen jogorvoslat is csak annyi volt, hogy a bíróság hozzon egy döntést arról, jogosultak-e figyelmen kívül hagyni az alperesek indítványát az éves közgyűlés napirendjéből.” – írta Pittman.

Az Exxon januárban indított pert a Massachusetts-i Arjuna Capital és az amszterdami székhelyű klímaaktivista csoport, a Follow This ellen, azzal a céllal, hogy megakadályozza részvényesi javaslatukat.

Exxon által indított figyelmen kívül hagyta azt a korábban bevett gyakorlatot, hogy a vállalatok nem a bíróságtól, hanem az amerikai szabályozó hatóságoktól kérnek engedélyt bizonyos részvényesi szavazások törlésére, ami a precedens hatása miatt aggodalmat keltett, hogy ezáltal korlátozhatják a befektetők véleménynyilvánítási jogát.

Pénteken a környezetvédelmi csoportok bejelentették, hogy visszavonják a határozati javaslatot, de az Exxon azt mondta, hogy a peres eljárás folytatódik, mert „továbbra is fontos kérdések vannak, amelyeket a bíróságnak el kell döntenie”. A vállalat panaszában megkérdőjelezte a befektetők motivációit és megjegyezte, hogy egyre több, hasonló határozati javaslat várható.

Beadványában az Exxon ismételten azzal vádolta az aktivistákat, hogy inkább korlátozni szeretnék a vállalat üzleti tevékenységét, mintsem növelni a részvények értékét, és azt, hogy megpróbálják „mikromenedzselni” a vállalat üzleti tevékenységét. Anélkül, hogy a bíróság a javukra döntene, az Exxon szerint az említett, és további környezetvédelmi csoportok hasonló javaslatot nyújthatnának be a következő években.

„Nincs okunk feltételezni, hogy abbahagynák.” – mondta az Exxon képviselője, hozzátéve, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) „engedélyezi ezt a fajta magatartást jelenlegi szabályainak alkalmazásával.”

A javaslatot valószínűleg azért vonták vissza, mert a két részvényes erős érvekkel állhat így elő amellett, hogy az Exxon állításai érvényüket vesztették – mondta Eric Talley, a Columbia Egyetem vállalati jogi professzora. Az Egyesült Államok Alkotmánya ugyanis a szövetségi bíróságoknak azt a hatáskört adja, hogy „eseteket és vitákat” döntsenek el. Amennyiben nincs megvitatandó vita, a bíróságok általában elutasítják az ügyet. Talley szerint az ügy most nem tűnik másnak, mint egy olyan ítélet megszerzésére irányuló kísérlet, amelyet precedenst teremtve, más hasonló javaslatok ellen lehetne felhasználni. „El tudok képzelni egy olyan ügyvédi irodát, amely sok ilyen vállalatot képvisel, amelyek részvényesi javaslatokat kapnak, és nem bánná, ha lenne egy olyan ítélet a bírósági esetek között, amely kimondja, hogy ezek figyelmen kívül hagyhatók,” – mondta.