Csaknem 12 év telt el azóta, hogy Japán történetének legerősebb földrengése szökőárat okozott, amely több mint 18 000 ember halálát okozta az ország északkeleti partvidékén. Mindeközben az atomerőmű dolgozi arra készülnek, hogy a megsemmisült Fukusima Daiicsi atomerőműből származó több mint 1 millió tonna „kezelt” víz a környezetbe engedjék – írja a The Guardian.

Mint ismeretes a Fukusimát több, mint egy évtizede elért szökőár kiiktatta az erőmű tartalék áramellátását, ami a 25 évvel korábbi csernobili óta a világ legsúlyosabb nukleáris balesetéhez, és három reaktorblokkban leolvadáshoz vezetett. Azóta sok minden megváltozott az erőműben és környékén. A légköri sugárzási szint csökkent, a sérült reaktorépületeket megerősítették, és robotok beazonosították az alagsorokban az olvadt fűtőelemeket.

De ahogy a Guardian egy nemrégiben tett látogatás során megtudta, a leszerelés előrehaladását – amely folyamat négy évtizedet is igénybe vehet – a sérült reaktormagok hűtésére használt hatalmas mennyiségű víz felhalmozódása hátráltatja. Jelenleg 1,3 millió tonna vizet – amely körülbelül 500 olimpiai méretű úszómedencét tudna megtölteni – tárolnak 1000 tartályban, amelyek a komplexum hatalmas területeit foglalják el. És a hely kezd kifogyni.

A parttól egy kilométerre a tengerből kiálló két acéloszlop jelzi azt a helyet, ahol az erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power [Tepco] még ebben az évben meg kívánja kezdeni a víznek a Csendes-óceánba való kiengedését, ami a Fukusima Daiichi megtisztításának eddigi legvitatottabb lépése lenne. A döntés több mint két évvel azután született meg, hogy a japán kormány jóváhagyta a víz környezetbeengedését, amelyet egyébként a radioaktív anyagok többségének eltávolítására szolgáló helyszíni technológiával kezelnek. A víz azonban még mindig tartalmaz tríciumot, a hidrogén egy természetben előforduló radioaktív formáját, amelyet technikailag nehéz elválasztani a víztől.

A víz kiengedése, amely a tervek szerint tavasszal vagy nyáron kezdődik, a helyi halászközösségek tiltakozásának ellenére történik, akik szerint ez tönkreteszi az iparuk újjáépítésén végzett több mint egy évtizedes munkát. De rajtuk kívül a szomszédos országok is hangot adtak nemtetszésüknek.

Kapcsolódó cikk

A kormány és a Tepco azt állítja, hogy a környezeti és egészségügyi hatások elhanyagolhatóak lesznek, mivel a kezelt vizet nagy mennyiségű tengervízzel való hígítás után fokozatosan engedik majd ki. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint az atomerőművek világszerte hasonló eljárást alkalmaznak a tríciumot és más radionuklidokat alacsony koncentrációban tartalmazó szennyvíz ártalmatlanítására. A Tepco és kormányzati tisztviselők, akik ebben a hónapban újságírók egy kis csoportját vezették körbe a Fukusima Daiichi területén, ragaszkodtak ahhoz, hogy a tudomány alátámasztja a tervüket a „kezelt” víz óceánba szivattyúzására és visszautasítják a médiabeszámolókat, amelyek szerint az szennyezettnek minősülne.

Hikaru Kuroda, a Tepco egyik tisztviselője, aki a Fukusima Daiichi szennyeződésmentesítését és leszerelését felügyeli, elmondta, hogy a vizet addig fogják kezelni, és ha szükséges, újra és újra megteszik azt, amíg a trícium szintje nem csökken a kormányzati határértékek alá. „Mire a folyadékot tengervízzel hígítják, a trícium szintje literenként kevesebb mint 1500 becquerel lesz, ami a víz környezetbe bocsátására vonatkozó kormányzati szabvány 1/40-ed része” – mondta. Hozzátette: „A telephelyen addig lesz szennyezett víz, amíg a reaktorok alagsorát hűteni kell. És kezdetben nagyon lassan fogjuk a vizet kibocsátani, így a folyamat befejezéséhez 20-30 évre lehet szükség.”

A leghevesebb ellenállás a fukusimai halászoktól érkezett, akik szerint a víz kibocsátása azzal a kockázattal jár, hogy tönkreteszi megélhetésüket, ugyanis a fogyasztók már azért kerülni fogják a fogásaik vásárlását, mert a gyanú felmerül a radioaktivitással kapcsolatban. „Még ha biztonságos is, akkor is károsíthatja a fukusimai tengeri fogás értékesítését és csökkentheti az árakat, ami 12 évvel ezelőtt is megtörtént” – ismerte el Junichi Matsumoto, a Tepco vízkezeléséért felelős vezetője. „Tudjuk, hogy a halászközösségek aggódnak … ezért dolgozunk mi és a kormány a lehetséges hitelrontás kezelésén”.

A fukusimai prefektúra kormánya szerint a katasztrófa után az élelmiszerbiztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak a világon. A kormány által meghatározott felső határérték a radioaktív céziumra a közönséges élelmiszerekben, például a húsban és a zöldségekben 100 becquerel/kg, szemben az EU 1250 Bq/kg-os és az USA 1200 Bq/kg-os határértékével.

Miközben a tisztviselők igyekeznek megnyugtatni a közvéleményt és más országokat, hogy a fukusimai termékek biztonságosak a fogyasztók számára, a Tepco és a kormány PR-offenzívába kezdett, rendszeres tájékoztatókat tart a vízkibocsátásról tokiói diplomaták és újságírók számára, valamint hirdetéseket sugároznak a televízióban, helyeznek el az újságokban és az interneten. (The Guardian)

Kiemelt kép: A TEPCO fukusimai Daiicsi atomerőművének 4. blokkja – Fotó: Greg Webb / IAEA