Miközben a világ továbbra is a Földfelszíni hulladékgazdálkodással küzd, a tudósok az űrszemét elleni fellépésre szólítanak fel. Jelenleg több mint 100 trillió darab régi műhold kering a bolygó körül. Ez hatalmas problémát okoz az űrkutatásban és persze környezetvédelmi aggályokat is felvet. Ezért különböző intézmények szakértői csoportja egy jogilag kötelező érvényű egyezményt szorgalmaz, amely biztosítaná, hogy az űrkutatásra használt földkörüli pályák ne szenvedjen helyrehozhatatlan kárt. A tudósok, akik a műholdas technológiától az óceáni műanyagszennyezésig terjedő területek nemzetközi szakértői, azzal érvelnek, hogy a világnak sürgősen szüksége van egy globális megállapodásra arról, hogyan lehet a legjobban felügyelni a Föld orbitális pályáit.

A NASA az alacsony földkörüli pályát (LEO) már orbitális űrszeméttelepnek nevezi, megjegyezve, hogy a legtöbb orbitális törmelék az ember által létrehozott tárgyakból áll, például űrhajók darabjaiból, űrhajók apró festékfoltjaiból, rakéták részeiből, már nem működő műholdakból vagy a pályán lévő, nagy sebességgel az űrben repkedő tárgyak összeütközéseiből és robbanásaiból. Az űrszemét problémája óriási, és a pályán keringő műholdak száma a jelenlegi 9000-ről 2030-ra várhatóan több mint 60 000-re nő. Ha nem kezelik, a Földkörüli pályák nagy része használhatatlanná válhat – figyelmeztetnek a tudósok.

A műholdak nélkülözhetetlenek életünk, gazdaságunk, biztonságunk és maga a Föld számára is. Ugyanakkor kockázatot jelentenek, ha nem megfelelően szabályozzák a világűrt. A tudósok csoportja elismeri, hogy számos iparág és ország elkezdett foglalkozni a műholdak fenntarthatóságával, ugyanakkor azt javasolja, hogy minden olyan nemzetnek, amely a földkörüli pályákat használni kívánja, a műholdak fenntarthatóságára kelljen összpontosítania.

A tanulmány az olyan szabályozások hiányát említi példaként, amely az óceánokban túlhalászáshoz, élőhelyek pusztulásához, mélytengeri bányászati kutatáshoz és az óceán műanyagszennyezéséhez vezettek, és azt porgnoztizálja, hogy ez vár ránk, ha most nem teszünk lépéseket az űrkutatással és az űrszeméttel kapcsolatban. Richard Thompson OBE professzor, a Plymouthi Egyetem Nemzetközi Tengeri Szemétkutató Csoportjának vezetője megjegyzi, hogy például a ma tapasztalható szennyezés nagy része elkerülhető lett volna. Ha az emberiség egy évtizeddel ezelőtt cselekedett volna, az óceánokban lévő műanyag mennyisége a fele lehetne a mai mennyiségnek. Hozzáteszi, hogy a jövőben sokkal proaktívabb hozzáállásra van szükségünk, hogy segítsünk bolygónk jövőjét megóvni.

Dr. Imogen Napper, a tanulmány vezetője szerint elkerülhetjük, hogy az űrszeméttel ugyanazokat a hibákat kövessük el, mint a műanyagszennyezéssel. Azt javasolja, hogy vegyük figyelembe, amit a nyílt tengerek esetében tanultunk, és dolgozzunk együtt, hogy megakadályozzuk a közös javak tragédiáját az űrben. A tudósok szerint a szabályozásnak olyan intézkedéseket kellene tartalmaznia, amelyekben a műholdak és a törmelékek gyártói és használói felelősséget vállalnak azok indításától kezdve a megsemmisülésig. (treehugger.com)

Kiemelt kép: geoszinkron és elliptikus pályájú objektumok a Föld körül – NASA