Lezárult a tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program – számolt be közleményében a Magyar Madártani Egyesület. A Tavaszi természetles akcióban, amelybe április elejétől június végéig nem csak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyeléseit is feltölthette a lakosság nagyon sokan vettek részt.

A Tavaszi természetles akció célja, a télen futó Téli madárles és a jelenleg is aktív Fecskeles és Gólyales programhoz hasonlóan, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Az eredmények szerint több mint 500 település kertjeiben és parkjaiban zajlottak a megfigyelések. Az adatbázisba 1021 felhasználó töltötte fel adatait, 1749 helyszínről (1297 kert és 452park). Többségében kisebb kertekben (0-1 hektár: 1360) zajlottak a megfigyelések, de szép számmal akadtak nagyobb kertek és parkok is (1-5 hektár: 244 és 5 hektárnál nagyobb: 145). Összesen 18 550 megfigyelés érkezett 203 fajról.

Természetesen legnagyobb számban a madarak szerepeltek a fajlistákon, a három leggyakrabban megfigyelt faj a fekete rigó, a széncinege és a házi rozsdafarkú volt. Mivel a lepkék és az emlősök esetében csak hat-hat fajt lehetett választani az adatfeltöltésnél, ezért ezek fajszáma nem lehetett teljes.