A vizes élőhelyek felbecsülhetetlen értékű ökoszisztémák, amelyek gazdag biológiai sokféleségnek adnak otthont, mégis világszerte egyre nagyobb veszély fenyegeti őket. A most a spanyolországi Doñana Nemzeti Park, Nyugat-Európa legnagyobb vizes élőhelye, került veszélybe a közelében zajló rengeteg városi és mezőgazdasági fejlesztés miatt. Ezzel egyidőben ugyanis azt tervezik, hogy az öntözést kiterjesztik erre a területre, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot a nemzetközi közösségben. Az Európai Bizottság, csak úgy, mint 2021-ben, ismét figyelmeztette Spanyolországot a Doñana élőhelyeinek védelme érdekében hozott nem megfelelő intézkedésekre. Ezért Németország, amely a régióból származó eper egyik fő importőre, küldöttséget küld, hogy vizsgálja ki a helyzetet, Ez egyre nagyobb nyomást helyez az illetékesekre a környezeti válság kezelésével kapcsolatban.

A törékeny Doñana Nemzeti Park

A Doñana Nemzeti Park a Guadalquivir folyó torkolatának jobb partján, Dél-Spanyolországban található, 543 km2 védett területet foglal magában. Európa egyik legfontosabb vizes élőhelyeként tartják számon, amely mocsarakat és tavakat foglal magában, amelyek vízimadarak ezreinek létfontosságú költő- és telelőhelyet, valamint ritka, endemikus és veszélyeztetett fajok élőhelyét biztosítják.

A doñanai vizes élőhelyeket fenyegető veszélyek

A környezetvédelmi kutatók már több mint két évtizede kongatják a vészharangot, figyelmeztetve a Doñana Nemzeti Park körüli gyors városi és mezőgazdasági terjeszkedés okozta veszélyekre. A park környékén az öntözés kiterjesztésére irányuló új törvényjavaslat aggodalmat keltett a nemzetközi közösségben, ami arra késztette az Európai Bizottságot, hogy jogi lépéseket fontolgasson Spanyolországgal szemben. Az országot már 2021-ben elítélték, amiért nem hajtott végre megfelelő intézkedéseket a doñanai élőhelyek védelme érdekében.

Németország érdekeltsége és a delegáció látogatása

Németország, a Doñanával szomszédos Huelva területéről származó eper elsődleges importőre aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt. A környezeti kockázatok felmérésére Németország delegációt tervezett küldeni. A közelgő spanyolországi parlamenti választások miatt azonban a látogatást a politikai esemény utánra halasztották, ami aggodalmat okoz a környezetvédők körében, hogy nem születik elég gyorsan megoldás a környezeti fenyegetésre. A parlamenti választások miatt ugyanis nem csupán a delegáció látogatását nem tartják időszerűnek az illetékesek, hanem a megoldás sem olyan hangsúlyos a hatalmi politika ilyen összecsapásai közepette.

A doñanai tavak jelentősége

Doñana tavai, mind az ideiglenes, mind az állandó tavak, létfontosságú szerepet játszanak a növény- és állatvilág speciális és változatos skálájának fenntartásában. Ezek a tavak olyan fajoknak adnak otthont, amelyek a száraz időszakok túlélésére fejlődtek ki, beleértve a rövidebb életciklusú fajokat és olyanokat is, amelyek a hosszan tartó áradásra támaszkodnak. Az Európai Unió ökológiai jelentőségük miatt ezeket a tavakat kiemelt természetvédelmi élőhelyként ismeri el. Emellett néhány állandó tó a száraz nyári hónapokban menedékként szolgál különböző fajok számára, és természetesen a vízi fajok, például halak számára nyújt élőhelyet.

A vízzáró réteg kimerülése

A doñanai tavak egy olyan vízzáró rétegre támaszkodnak, amely körülbelül ötször nagyobb területet fed le, mint maga a park. Az esőzések által évente feltöltött vízzáró réteg megemeli a vízszintet, ami a parkon belül kiterjedt áradásokhoz vezet. A Guadalquivir-medence hatósági megfigyelőhálózatának riasztó adatai azonban a víztározó vízszintjének csökkenő tendenciáját mutatják. A tizennégy megfigyelt területből tizenhárom csökken, és egyes területeken több mint 20 méteres apadás tapasztalható az 1995-ben feljegyzett legszárazabb időszakhoz képest. Ennek következtében hivatalosan is kijelentették a vízzáró réteg túlhasználatát, ami a vízzáró réteget alkotó öt víztestből hármat veszélyeztet.

Az építkezések és a mezőgazdaság hatása

Annak ellenére, hogy Doñana 1969 óta védett státuszban van, a park környezetében a földhasználat gyors változása jelentősen befolyásolta a vízgyűjtő megőrzését. Az 1970-es években egy több mint 360 hektáros tengerparti üdülőhely építése kezdődött meg, ami a park fő tavacskáinak közelében talajvízszivattyú-állomások létesítéséhez vezetett. Ezek az állomások szolgáltatják a vizet az üdülőhely fogyasztásához, beleértve egy 17 évig működő golfpálya öntözését is. Az elmúlt három évtizedben a szamóca üvegházi termesztése is megsokszorozódott és több mint 11 000 hektárra terjedt ki. A szamócatermesztés gazdaságilag jelentőssé vált a szomszédos települések számára, ez viszont a víztározóból történő vízkivételre támaszkodik, beleértve a legális és a szabályozatlan kitermelést is.

Bozótosokkal felváltott tavak

Egy nemrégiben készült, műholdas felvételeket felhasználó tanulmány elemezte a Doñana tóhálózatát érintő tendenciákat és természeti mozgatórugókat. A kutatás a 900 m²-nél nagyobb tavacskák esetében vizsgálta a tó elárasztottságának időtartamát és kiterjedését 1984 és 2018 között. Az eredmények egy aggasztó tényt tártak fel: Doñana tavainak 59%-a legalább 2013 óta nem került víz alá el. Az áradások csökkenő gyakorisága miatt szárazföldi növényzet, például bozótos és fenyőerdők telepedtek meg ezekben a medencékben. Bár a csapadék és a hőmérséklet is hozzájárul a tavak viselkedéséhez, a tavak 80-83%-a ritkábban és rövidebb ideig vizesedik, mint ahogy az a klimatológiai minták alapján várható. Ennek az eltérésnek az elsődleges oka a vízkivétel. Ennek következtében a tórendszer egészének állapota romlott, a legsúlyosabb hatást a városi területekhez és a mezőgazdasági övezetekhez legközelebb eső tavak szenvedik el.

A helyzet romlása az aszály idején

A Doñana Nemzeti Park előtt álló kihívásokat tovább súlyosbítja a jelenlegi aszály. A csökkenő csapadékmennyiség miatt csökkent természetes feltöltődés miatt a mezőgazdasági vízigények kielégítése érdekében a vízzáró rétegek vízkivétele növekszik. Ennek eredményeként még az állandó tavak is ideiglenes tavakként viselkednek, és a legtöbb ideiglenes tó idén nem telt meg. A kiszáradt tómedencékben található kiszáradó bozótosok még inkább kiemelik a helyzet súlyosságát. Az egykor kócsagtelepeknek otthont adó ikonikus parafatölgyfák mostanra elpusztulnak a szárazság miatt. A Doñana-rendszer, amely történelmileg ellenállónak bizonyult az intenzív aszályos időszakokban, nehezen bírja a jelenlegi nyomást.

Sürgős cselekvésre van szükség

A Doñana Nemzeti Park kritikus helyzetben van, ami azonnali cselekvést tesz szükségessé. Annak ellenére, hogy számos tanulmány és szakértői figyelmeztetés szólt a felszín alatti vízkivételnek a Doñana természetvédelmére gyakorolt negatív következményeiről, évek teltek el megfelelő szabályozás nélkül. A vízzáró réteg kiaknázása változatlanul folytatódik. Doñana nevének politikai bábuként való felhasználása csak arra szolgál, hogy tovább késleltesse a park vízzáró rétegének, tavainak és élővilágának védelméhez szükséges lépéseket. A Doñana megmentésének sürgőssége nyilvánvaló, és gyors lépéseket kell tenni a visszafordíthatatlan károk elhárítása érdekében.

Ezt a cikket Miguel de Felipe Toro, a Doñana Biológiai Állomás (EBD-CSIC) vizes élőhelyek ökológiájával foglalkozó predoktori kutatója, Carmen Díaz-Paniagua, a Doñana Biológiai Állomás (EBD-CSIC) ökológiai és evolúciós tanszékének kutatója, és David Aragonés Borrego, a Doñana Biológiai Állomás (EBD-CSIC) földrajz szakos GIS és távérzékelési technikusa, PhD-hallgatója írta. A cikket a The Conversation című folyóiratból közöljük a Creative Commons licenc alapján. Az eredeti cikk itt olvasható!

Fotó: BarbeeAnne – Pixabay