A hét legfeljettebb ország (G7) klímavédelmi és energiaügyi miniszterei április 15-16-án a japán Szapporóban találkoznak, hogy megvitassák az éghajlatváltozás kezelésére irányuló erőfeszítéseket. Ezen találkozó záróhatározatának nyilatkozattervezete azonban azt sugallja, hogy az országok éghajlatvédelemmel foglalkozó miniszterei új gázellátási beruházások mellett kötelezik el magukat, annak ellenére, hogy a szakmai figyelmeztetések szerint az ilyen beruházások ellentétesek lennének a globálisan elfogadott éghajlatváltozási célokkal.

A Reuters által szemlézett dokumentum szerint a G7-ek nyilatkozattervezete a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a földgáz új, upstream beruházások mellett kötelezi el magát az ukrajnai orosz invázió okozta energetikai következmények kezelése érdekében. A dokumentum szerint a G7-országok elismerik, hogy az ilyen beruházásokra szükség van, összhangban klímacélkitűzéseikkel és kötelezettségvállalásaikkal.

Ha a végső közleményben is szerepel, az LNG-beruházásokra vonatkozó kötelezettségvállalás a G7-ek találkozójának házigazdája, Japán számára jelenthetne hasznot, amely az LNG-t már régóta, mint a tisztább energiaforrásra való áttérés eszközeként népszerűsíti. Az ilyen beruházások azonban ellentétesek lennének a Nemzetközi Energiaügynökség értékelésével, amely arra figyelmeztetett, hogy nem lehet új beruházásokat eszközölni a fosszilis tüzelőanyag-ellátásba, ha a világ meg akarja állítani a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokot meghaladó mértékét.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) is a fosszilis tüzelőanyagok energiafelhasználásának jelentős csökkentésére szólított fel ebben az évtizedben az éghajlatváltozás legpusztítóbb hatásainak elkerülése érdekében. A testület megállapította, hogy a meglévő fosszilis tüzelőanyag-projektekből származó CO2-kibocsátás előrejelzései lehetetlenné tennék a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátási keret mgetartását a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez.

A G7-ek éghajlatvédelmi miniszterei korábban elismerték, hogy az energiaválságra adott válaszként szükség van az LNG-ágazatba történő beruházásokra, de nem támogatták kifejezetten a gázellátásba történő upstream beruházásokat. A G7-ek azt is vállalták, hogy 2022 végéig megszüntetik a tengerentúli fosszilis tüzelőanyag-projektek állami támogatását.

A nyilatkozattervezet elismeri, hogy azok az országok, amelyek ezt megengedhetik maguknak, a gázt nettó nulla kibocsátású energiaforrásokkal fogják helyettesíteni. Néhány ország, köztük az Európai Unió azonban visszautasította a nyilatkozatot, amely szerint az LNG iránti kereslet növekedni fog. Az EU, amely részt vesz a G7-ek találkozóin, igyekszik diverzifikálni energiaforrásait, és az orosz gázt több LNG-vel helyettesíteni.

A közleménytervezet az ammóniát is megemlíti, mint hidrogénszármazékot, amely „hatékony kibocsátáscsökkentő” eszköz lehet. Japán a hőerőművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében ammóniával történő együttes tüzelést tesztel, és a rendszert a lehető legtöbb erőműre szeretné kiterjeszteni az országban. (Climate Home News)

Kiemelt kép: LNG tanker Pacific Notus – Ken Hodge