Az Európai Unió (EU) bejelentette, hogy a célja, hogy az évtized végére a tiszta technológiák 40%-a Európában készüljön. A lépés válasz az amerikai intervenciókra és a zöldtechnológiai ágazatnak nyújtott kínai állami támogatásra – erről cikkezik The Guardian internetes lapja.

Az EU jövő héten bemutatásra kerülő Net-Zero Industry Act tervezete kiemeli, hogy az elektromos autók és akkumulátorok egyharmada, valamint a napelemes fotovoltaikus modulok és üzemanyagcellák szinte mindegyike az EU-n kívülről, főként Kínából származik. A tervezet szerint az Egyesült Államok és Kína által nyújtott támogatások növekedése tisztességtelen előnyhöz juttatta ezeket az országokat az európai vállalatokkal szemben. Az európai válaszlépés részeként az uniós végrehajtó testület fel akarja gyorsítani a nettó-zéró energiafelhasználású technológiákat gyártó üzemek tervezési engedélyezését, és azt javasolja, hogy az ilyen technológiákat gyártó nagyüzemek egy éven belül kaphassanak engedélyt.

A lépés néhány uniós vezető – köztük Emmanuel Macron francia elnök – felhívását követi, amely egy olyan „szuverén” Európát szorgalmaz, amely erősebb gyártási bázissal rendelkezik, és kevésbé függ a külföldi importtól. Az EU jelenleg nettó importőr a nettó-zéró energiafelhasználású technológiák terén, és azokon a területeken, ahol az uniós ipar továbbra is erős, például a szélturbinák és a hőszivattyúk esetében, a kereskedelmi mérleg romlik, miközben az uniós gyártóknak az emelkedő energia- és inputköltségek okozta „ellenszélben” kell dolgozniuk. Az évtized végére kitűzött 40%-os cél elérése érdekében az EU végrehajtó szerve fel kívánja gyorsítani a nettó nulla energiafelhasználású technológiákat gyártó üzemek tervezési engedélyeztetését: az ilyen technológiákat gyártó, „stratégiai jelentőségűnek” minősülő nagyüzemek egy éven belül, a kisebb stratégiai jelentőségű üzemek pedig kilenc hónapon belül kapnának engedélyt.

Bár a Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy az engedélyezési eljárás összhangban legyen a vízvédelemre és a természetvédelemre vonatkozó uniós jogszabályokkal, a környezetvédők aggályokat vethetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az EU éghajlati céljai esetleg ellentétbe kerülhetnek a biológiai sokféleséggel. A tervezet azonban azt javasolja, hogy a „nettó-zéró stratégiai projektek” minden bírósági és vitarendezési eljárás során elsőbbségi státuszt és sürgős elbírálást kapjanak. Az uniós kormányok nagyobb rugalmasságot kapnak abban is, hogy az EU szigorú támogatási szabályai alapján hogyan támogatják az európai ipart.

Az EU terveit még ebben a hónapban megvitatják egy brüsszeli csúcstalálkozón, amely a zöld átmenet felgyorsítását és a kritikus nyersanyagok, például a ritkaföldfémek, az alumínium és a réz – az elektromos akkumulátorok és szélturbinák gyártásához használt ércek és fémek – európai bányászatának és kitermelésének fellendítését célzó szélesebb körű törekvés része. Az EU arra irányuló ambíciója, hogy önellátóbbá váljon a tiszta és más zöld technológiák terén, várhatóan hozzájárul Európa külföldi importtól való függőségének csökkentéséhez, és növeli az ágazatban létrehozott magasan képzett munkahelyek számát.

Kiemelt kép: Szélmalmok Hollandiában