Jóváhagyta a cseppfolyósított földgáz exportját a Biden-kormányzat az alaszkai cseppfolyósított földgáz (LNG) projektből az Egyesült Államokban. Az engedélyt az amerikai energiaügyi minisztérium adta meg, lehetővé téve az Alaska Gasline Development Corp (AGDC) projektnek, hogy olyan országokba, elsősorban Ázsiába exportáljon cseppfolyósított földgázt, amelyekkel az Egyesült Államoknak nincs szabadkereskedelmi megállapodása. A várhatóan mintegy 39 milliárd dollárba kerülő terv célja, hogy már 2030-ra megkezdje működését, amennyiben megkapja a szükséges engedélyeket.

A projekt nem először kap jóváhagyást az amerikai kormánytól, hiszen eredetileg még a Trump-kormányzat idején hagyták engedélyezték. Környezetvédő csoportok azonban hangosan ellenzik a projektet, „szénbombának” nevezve azt, és megkérdőjelezve Biden klímaválsággal kapcsolatos tevékenységét. A jóváhagyásra egy hónappal azután került sor, hogy a Biden-adminisztráció jóváhagyta a ConocoPhillips 7 milliárd dolláros Willow olaj- és gázfúrási projektjét az alaszkai északi lejtőn, ami bírálatokat váltott ki Biden éghajlatváltozással kapcsolatos, korábbi kötelezettségvállalásaival kapcsolatban.

Az alaszkai LNG-projekt magában foglal egy cseppfolyósító létesítményt a Kenai-félszigeten, Alaszka déli részén, valamint egy 807 mérföldes (1300 km) csővezetéket, amely az Alaszka északi részén található gázt szállítja az államon keresztül. Frank Richards, az alaszkai tulajdonú AGDC elnöke elmondta, hogy a vállalat a projekt fejlesztése során felülvizsgálja az 51 oldalas határozatot, amely szerinte „az alaszkaiak és az Egyesült Államok szövetségesei számára jelentős, alacsony kibocsátású, felelősségteljesen előállított energiaforrást biztosítana, amely összhangban van a nemzetközi környezetvédelmi prioritásokkal”.

A Biden-kormányzat azt nyilatkozta, hogy elvégezte a projekt környezetvédelmi felülvizsgálatát, és arra a következtetésre jutott, hogy a projekt gazdaságilag előnyös és hozzájárul nemzetközi energiabiztonság fenntartásához, hozzátéve, hogy az ellenzők nem tudták bizonyítani, hogy az export nem szolgálja a „közérdeket”. A kormányzat egyúttal módosította is a korábbi engedélyt, és megtiltotta a projekthez kapcsolódó üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légkörbe való kibocsátását.

Környezetvédő csoportok ellenben bírálták az eljárást. Lukas Ross, a Föld Barátai szervezet munkatársa kijelentette, hogy Joe Biden „klímaelnöksége” kisiklani látszik. Az Earthjustice környezetvédelmi ügyvédi iroda szerint az engedély zöld utat ad a projekt leállítását célzó további perekkel szemben. A kritikusok azzal érvelnek, hogy az LNG-terminálok bővítése az öböl partvidékén megduplázná, sőt megháromszorozná a jelenlegi földgázszállítási kapacitást, ami a Climate Action Tracker kutatóinak jelentése szerint a szén-dioxid-kibocsátást a nettó nullához szükséges szint felett tartaná.

A Biden-kormányzat igyekszik több amerikai LNG-exportot engedélyezni, amivel versenybe tudna szállni Oroszországgal, amely hagyományosan a világ egyik legnagyobb energiaexportőre. A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy az ukrajnai konfliktus „hamis indok” a földgázzal való piaci terjeszkedésre. Mint ismeretes Oroszországra nyugati szankciók nyomása nehezedik az ukrajnai invázió miatt, az USA pedig mindeközben növelte az Európába irányuló LNG-exportot, miután Moszkva leállította a kontinensre irányuló gázszállításokat. (The Guardian)